Tomaten soep

Ingrediënten: olijfolie, 2 rode uien in stukken, 4 biologische winterwortelen in grote stukken, 1 rode peper in stukjes, een bouguet garni (of wat losse kruiden zoals tijm en peterselie) wat foelie (in een thee-ei), 2 pakken passata di pomodoro, 1 blikje tomatenpuree, verse tomaten zoveel als je wilt, verse basilicum. Voor de topping: knoflook en/of alfalfa en/of geitenkaas en/of lente uitje in stukjes.

 

Extra: staafmixer

 

Bereiding: Giet de olijfolie in een grote pan. Er mag echt wel een bodem in. Voeg bijna meteen (de olie mag niet heet worden) de ui en peper toen en laat warm worden. Voeg de wortelen toe, het bouquet garni of de kruiden en het thee-ei met de foeli en ongeveer een halve liter water. Leg de deksel op de pan en laat alles 15 minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren. Haal de kruiden en thee-ei eruit en voeg nu de passata, tomatenpuree en basilicum

 

Wanneer je verse tomaten gebruikt: snijd deze in vieren en was onder de kraan de pitjes eruit. Snijdt ook het hartje eruit. Voeg ze aan de soep toe en laat koken. Wanneer je wilt kun je na de velletjes er nog uithalen. Laat alles langzaam aan de kook komen en laat de soep nog minimaal 20 minuten pruttelen.
Pureer hierna de soep met de staafmixer. Breng de soep op smaak met sole (een oplossing van keltisch zeezout met water) of zout.

 

Voordat je de soep opdient kun je er nog wat verse knoflook uit de knoflookpers over doen: dat maakt een smaak alsof je in een gastronomisch restaurant eet.
Varieer met de topping en zet zo elke keer weer een andere soep op tafel. Ook lekker zijn een beetje pesto op de soep leggen of wat pijnboompitjes. Hmmm.

Dit is een heel makkelijk recept en heel smakelijk! De truc is het lange koken van de tomaten. 

Smakelijk!

 

tomatensoep