Monique kookt voor gasten in thuisrestaurant: 'Nieuwe mensen ontmoeten geeft sjeu aan het leven’

 

Kees Klijn 25-04-19, 14:51 Bron: BD

 

brabants dagblad


KAATSHEUVEL - Elke laatste vrijdag van de maand tovert Monique Rikkers haar rijtjeshuis om in een thuisrestaurant in Kaatsheuvel. ,,Ik wil vooral mensen met elkaar verbinden.”

 

Sticky asian snackballetjes en gemarineerde champignons. Gerookte eend met mango chutney en pittige tuinkers. Een frisse salade met zeespaghetti, shiitake en een smakelijke dressing met sesamzaadjes. Daarna een hot pot van urenlang getrokken kippenbouillon, waarin witvis, gamba's, kipfilet, biefstuk, fricandeau en gehaktballetjes garen. Het toetje: huisgemaakte mangosoep met citroen sorbetijs en amandelen. Tot slot: koffie of thee met zoete verwennerij. 

Urenlang tafelen in je eigen omgeving, je totaal laten verwennen

 

Monique Rikkers

Bij zo'n menu denk je aan keurig met damast gedekte tafels, eetgerei van zilver, obers tot in de puntjes gekleed. Dus aan een restaurant met enige naam en faam. En aan gasten met een gevulde portemonnee.

 

Exquise diner

Maar nee, dit exquise diner - schrijver dezes kan het weten, zijn smaakpapillen maakten vreugdesprongetjes - werd gehouden in een rijtjeshuis in Kaatsheuvel en bij elkaar getoverd in een piepklein keukentje. Nog eens elf mensen genoten er intens van. Monique Rikkers (57) is begeesterd van kokkerellen. En ze houdt van mensen. ,,Ik vind het verschrikkelijk leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat geef sjeu aan het leven. Mensen met elkaar verbinden, dat is prachtig. Daar draait het in wezen om bij mijn thuisrestaurant."

Met heerlijk eten gebeurt dat moeiteloos: er zijn mooie, soms diepgaande gesprekken, er wordt gelachen, er is soms een pittige discussie, die uiteindelijk verdrinkt in een goed glas wijn.

 

Moeder

Elke laatste vrijdag van de maand haar huis als thuisrestaurant inrichten, Rikkers begon ermee toen haar moeder was overleden. ,,Ik was haar mantelzorger. Daar was ik zo druk mee dat mijn vriendenkring was opgedroogd. Ik had zelf last van voedselallergieën. Onderzoek wees uit dat ik histamine had. Om daar van af te komen, moet je alleen verse producten eten. Als je dat doet en je houdt van koken en je wilt weer nieuwe mensen leren kennen, dan kun je net zo goed een thuisrestaurant beginnen."

Dat werd 'GenietenVanEten'. Het restaurant loopt lekker, al is het verdienmodel tegenover al die uren werk die erin wordt gestoken nog niet in evenwicht.

 

Weg zijn puistjes en buikklachten

Rikkers steekt letterlijk goed in haar vel: weg zijn puistjes en buikklachten. Ze heeft zin in nieuwe uitdagingen. ,,Ik verdien weliswaar de kost met advies in marketing, maar ik wil mijn passie nog meer uitleven. Binnenkort is er een singlediner. Ik wil ook graag buitenshuis koken. Bijvoorbeeld voor een bijzondere gelegenheid een diner aan huis verzorgen voor een klein gezelschap. Dus urenlang tafelen in je eigen omgeving, je totaal laten verwennen.”

Mee-eten kost 23,95 euro, exclusief drank.